Categories Menu

Posted in Articole

2014 va fi un an mai bun!

2014Trecerea de la un an la altul este un moment de popas în care parcursul ultimilor 12 luni te va ajuta să faci planul pentru cele ce urmează. Atmosfera de sărbătoare, simbolul trecerii dintre ani, rudele, prietenii, colegii, tot ce se întâmplă în jurul nostru poate deveni o importantă sursă de energie şi motivaţie. Singura condiţie este să fim deschişi, să apreciem momentul şi să ne bucurăm de el.

Pentru că mai sunt câteva zile până la final de an, încearcă să te ocupi de restanţe. Dacă există ceva foarte important ce ai fi vrut sau ar fi trebuit să faci până acum acordă-ţi timp acum sau, în cel mai rău caz, pune-l în lista lucrurilor de făcut urgent. Important este să nu îl reprogramezi în acest fel şi anul viitor.

Dacă sunt lucruri peste care trebuie să treci, evenimente pe care să le depăşeşti şi să le accepţi aşa cum ţi-au fost date, acum este momentul! “Cele rele să se spele, cele bune să se-adune!”

Fă un scurt rezumat al lucrurilor frumoase şi plăcute din ultimul an. Este timpul să îţi reaminteşti clipele de glorie, să te gândeşti din nou la marile tale realizări şi, totodată, să retrăieşti micile bucurii pe care ţi le-a adus ultimul an. Dacă te revezi cu cei dragi, profită şi provoacă-i la un schimb de “momente plăcute”.

Priveşte în interior! Dacă sunt lucruri legate de propria persoană pe care vrei să le schimbi sau să le îmbunătăţeşti, e un moment prielnic! Aminteşte-ţi că, nu de mult, ai spus „de la anu’ mă apuc de sport” sau „la anu’ mă las de fumat”. E timpul să incluzi asta în planul tău pentru următorul an.

Aminteşte-ţi că eşti responsabil pentru viitorul tău! Nu lăsa negativismul să pună stăpânire pe tine. Indiferent ce spun ştirile, bunăstarea depinde în primul rând de noi şi eforturile noastre. Chiar dacă ar spune la televizor că urmează un an minunat şi uşor asta nu înseamnă că putem pune capul pe pernă. Este un moment bun pentru a ne documenta în privinţa tendinţelor. Presa, site-urile de specialitate sunt inundate de statistici, retrospective şi estimări. Informaţiile sunt importante şi cu ajutorul lor putem identifica oportunităţi sau amenințări pentru poziţia în care ne aflăm.

Pune planul tău pe hârtie! Stabileşte termene şi vezi cum se leagă piesele de puzzle între ele. Ai grijă în planul tău atât de viaţa personală cât şi de cea profesională. Acordă timp de realizare atât proiectelor pe termen lung, pregătirii tale intelectuale şi profesionale dar include-i şi pe cei dragi, vacanţe sau hobby-uri. Să nu-ţi fie teamă să setezi un obiectiv care pare mult prea departe de tine! Înscrie-te la „maraton” şi chiar dacă nu câștigi, vei fi mai pregătit data viitoare şi vei avea un mare avantaj în faţa celor care abia se înscriu. Păstrează hârtia cu obiectivele tale şi, periodic, aminteşte-ţi ce ţi-ai propus şi estimează cât de aproape eşti de realizare.

Ai un plan B? Trebuie să recunoaştem că lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum ne dorim. Sunt însă oameni care reuşesc indiferent de situaţie sau conjunctură. Cum? În primul rând, păstrează o atitudine pozitivă, rămân devotaţi intereselor şi dorinţelor pe care le au. Atunci când este nevoie se adaptează, pentru a-şi păstra echilibrul şi a-şi continua drumul. Fii pregătit în planurile tale să faci schimbări şi astfel nu îţi va fi teamă de ele. Acordă-ţi timp în anul ce urmează să înveţi lucruri noi, să încerci noi direcţii, să te redescoperi.

Implică şi implică-te! Aminteşte-ţi de toţi cei care sunt lângă tine şi de cei care au nevoie de prezenţa ta. Include-i în planurile tale şi lasă-i să te includă în planurile lor. În spiritul sărbătorilor, oferă un zâmbet, fă un gest frumos chiar faţă de un necunoscut şi aminteşte-ţi că prezenţa ta nu este întâmplătoare. Să transformi următoarele 12 luni în momente fericite pentru tine şi cei din jurul tău este numai responsabilitatea ta.

Mult succes! Să nu vă fie teamă de eşec ci mai degrabă de regrete!

Mihai Dumbravă

Share