Categories Menu

Posted in Articole

Ştii ce este andragogia?

Prin definiţie, andragogia este ştiinţa şi practica educaţiei adulţilor.

Termenul de Andragogie a fost formulat pentru prima dată de către profesorul german Alexander Kapp, în 1833: andr = om, agogos = a conduce, ceea ce înseamnă educaţia adulţilor, diferenţiindu-se astfel de termenul pedagogie (pais= băiat, copil). Conceptul de educaţie a adulţilor este menţionat 1919, când, în Marea Britanie,  a fost înfiinţat Comitetul pentru educaţia adulţilor, iar în limbajul curent al ştiinţelor educaţiei a intrat după 1960, odată cu amplificarea studiilor şi cercetării pe această temă.

Americanul Malcolm Knowles a fost primul care a teoretizat felul în care învaţă adulţii şi a descris învăţarea în cazul adulţilor ca fiind un proces complex şi structurat.

În acest moment există abordări diferite ale acestui domeniu, nefiind foarte bine trasate graniţele dintre partea teoretică şi partea practică, unde începe şi unde se termină autoeducaţia etc.. Cele mai multe diferente legate de interpretarea andragogiei se fac  la  nivel socio-cultural.

Andragogia se bazează pe câteva principii:

Adulţii acţionează independent, iar profesorul facilitează instruirea;

Adulţii au o vastă experienţă de viaţă acumulată de-a lungul anilor care trebuie „exploatată”;

Adulţii au o motivaţie intrinsecă şi sunt orientaţi spre un scop bine definit;

Adulţii sunt selectivi şi atenţi la relevanţa cunoştinţelor;

Adulţii oferă şi cer respect;

Adulţii tind spre o orientare educaţională centrată pe viaţă, sarcini sau probleme.

invatarea pe tot parcursul vietii

 Schema lui Jost Reischmann 

 

Din punctul meu de vedere, aşa cum reiese şi din schema profesorului german  Jost Reischmann, învăţarea este un proces continuu şi inevitabil. Mai mult sau mai puţin conştient, pe tot parcursul vieţii acumulăm informaţii diverse, din experienţe proprii sau prin puterea exemplului. Diferenţa se face atunci când nu învăţăm din “voia sorţii” ci ne propunem să perfecţionăm, să evoluăm, să construim, să căutăm noi oportunităţi şi să fim pregătiţi săle facem faţă.

Auzim tot mai des poveşti interesante despre succesul unor oameni care au avut curajul de a schimba macazul şi de a-şi continua viaţa în direcţii uneori diametral opuse faţă de ceea ce făceau până la un moment dat. Fie au revenit la un vis mai vechi, fie şi-au descoperit adevărata vocaţie, fie au rămas informaţi şi au ştiut să profite de oportunităţi sau şi-au creat oportunitatea, toţi aceştia au în comun puterea de a învăţa şi de a se perfecţiona continuu.

Învaţă ceva nou în fiecare zi!

O expresie binecunoscută care practic te îndeamnă să îţi păstrezi curiozitatea,  să îţi găseşti timp pentru propria dezvoltare, să interacţionezi, să te laşi inspirat de pasiunea celor din jur şi să inspiri la rândul tău pasiune!

Mihai Dumbrava – Trainer Formare Formatori

Share