Categories Menu

Posted in Articole

Transformă o zi plină într-o reuşită!

timpulŞtim cu toţii cum este… O zi în care ai o grămadă de lucruri de făcut… Toate importante, nimic nu suportă amânare, iar tu eşti unul singur… iar timpul; parcă este din ce în ce mai scurt… Faci liste, stabileşti priorităţi, alergi, transpiri şi tot nu merge. La sfârşitul zilei nu poţi decât să reprogramezi şi să te gândeşti la orele care, nu de mult, parcă treceau mai greu iar acum par irosite.

Ce putem face pentru a eficientiza timpul?

Mulţumită egiptenilor timpul poate fi măsurat. Ca orice cantitate exprimată în cuvinte creierul nostru o percepe diferit atunci când este exprimată în submultipli. Cum sună o tonă de căpşuni? Dar o mie de kilograme de căpşuni? Simplul fapt că majoritatea este mai degrabă familiarizată cu kilogramele din piaţă decât cu tonele din depozite face ca lucrurile să pară diferite. Cum ar fi să însă să numărăm căpşunile? În loc de 1000 de kilograme să spunem de exemplu un milion de căpşuni.

Cum sună „Am doar o zi la dispoziţie.”? Dar „Am 24 de ore să rezolv…”?

Atunci când îţi faci planul pentru întreaga zi, nu este suficient să enumeri activităţile sau să le clasezi funcţie de importanţă. Împarte ziua în ore. Alcătuieşte un… orar cât mai precis. Ai grijă ca planul tău să se încadreze în timp şi nu încerca să forţezi. În orarul tău trebuie să fie deopotrivă activităţi de lungă durată dar şi activităţi ce nu necesită foarte mult timp. Aşadar, dacă vrei să rezolvi ceva, trebuie să ştii în primul rând când şi unde.
De la Peter Henlein şi până acum lucrurile au evoluat şi fiecare are asupra sa un ceas. Nu trebuie să fi tot timpul cu ochii pe el. Este suficient să setezi alarma din oră în oră. La fiecare oră, pentru un minut, trage aer în piept şi verifică productivitatea ultimilor 60 de minute. Verifică orarul şi concentrează-ţi atenţia pe următoarea oră. Dacă alegi să faci ceva şi îţi aminteşti periodic de sarcina pe care trebuie să o îndeplineşti, dacă ai o proiecţie în timp a activităţii, atunci vei avea puterea să te concentrezi şi să duci lucrurile la bun sfârşit.

Când eşti aproape de finalul zilei încearcă să revezi cele întâmplate. Ce a mers bine? Ce a mers prost? De ce? Ce se poate face?
Indiferent de cât de multe ai de făcut într-o zi, rezervă-ţi timp pentru tine. Fă ceva ce îţi place. Măcar pentru o oră, 60 de minute, 3600 de secunde, cum spunea cineva din popor.
Sper că ultimele 3 minute nu au fost timp pierdut şi te vor ajuta să rezolvi ce ţi-ai propus.

Share